Tiotropium vs Salmeterol en la prevenció d’exacerbacions de la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC)

La Malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) és la principal causa de discapacitat i mort a tot el mon. Les exacerbacions de la MPOC indiquen inestabilitat o deteriorament de l’estat clínic del pacient i la progressió de la malaltia i s’han associat amb el desenvolupament de complicacions, un major risc de les exacerbacions posteriors, un empitjorament de les condicions de coexistència, l’estat de salut i reducció de l’activitat física, el deteriorament de la funció pulmonar, i un major risc de muerte. La prevenció de les exacerbacions és un objectiu important de tratamiento de la malaltia.

La teràpia amb un fàrmac anticolinèrgic d’acció prolongada o un agonista d’acció prolongada β2 es recomana com a primera línia de teràpia de manteniment en pacients amb moderada a molt severa MPOC, ja que tots dos redueixen els símptomes, milloren la qualitat de vida i la funció pulmonar i el risc d’exacerbacions i hospitalizations. Quin és el fàrmac preferent ?

Un estudi aleatoritzat a 1 any , a doble cec i a doble simulació, estudia grups paral.lels de 725 centres a 25 països per comparar l’efecte sobre les exacerbacions de tiotropi versus salmeterol en pacients amb MPOC de moderada a molt severa.

Tiotropium versus Salmeterol for the Prevention of Exacerbations of COPD

Claus Vogelmeier, M.D., Bettina Hederer, M.D., Thomas Glaab, M.D., Hendrik Schmidt, Ph.D., Maureen P.M.H. Rutten-van Mölken, Ph.D., Kai M. Beeh, M.D., Klaus F. Rabe, M.D., and Leonardo M. Fabbri, M.D. for the POET-COPD Investigators

N Engl J Med 2011; 364:1093-1103March 24, 2011

L’estudi s’ha dissenyat amb pacients diagnosticats de MPOC de més de 40 anys, amb un historial de tabaquisme de 10 paquets / any o més, un volum expiratori forçat en 1 segon (VEF1) després de broncodilatació de ≤ 70 % del valor previst, d’una relació de FEV1 / capacitat vital forçada (FVC) de ≤ 70%, i una història documentada d’almenys una exacerbació que hagi precissat tractament amb corticoides sistèmics, antibiòtics o hospitalització durant l’any anterior.

Els pacients inclosos a l’estudi van ser assignats aleatòriament per a rebre, durant 1 any, o 18 micrograms de tiotropi una vegada al dia més placebo dues vegades al dia, o 50 micrograms de salmeterol més placebo una vegada al dia,

A tots els pacients se’ls va instruir en l’ús dels dispositius de inhalació.

 Després de l’aleatorització, es van programar visites a la clínica als 2, 4, 8, i 12, i trucades mensuals telefòniques regulars entre les visites. Els pacients van completar un diari, i es van revisar els registres en cada visita d’estudi per avaluar l’adherència al tractament i per determinar si els símptomes respiratoris van complir els criteris de exacerbació. Durant les visites a la clínica i les trucades mensuals de telèfon, es va administrar un qüestionari per recollir informació sobre les exacerbacions de la MPOC.

Els pacients van ser reclutats entre gener de 2008 i abril de 2009. Un total de 7.384 pacients es van sotmetre a l’aleatorització, i 7.376 pacients (3.707 en el grup de tiotropi i 3.669 en el grup de salmeterol) van rebre almenys una dosi de la medicació de l’estudi. Les característiques basals dels pacients, incloses les condicions coexistents, van ser equilibrades entre els grups de tractament.

El tiotropi, comparat amb salmeterol, va augmentar significativament el temps de la primera exacerbació moderada o greu de la MPOC i va disminuir significativament la taxa anual d’exacerbacions en pacients amb MPOC de moderada a molt severa. El benefici amb tiotropi es va observar consistentment en tots els subgrups i és independent de l’ús concomitant de glucocorticoides inhalats.

Anteriors assajos a llarg termini han demostrat que tant salmeterol com tiotropi redueixen la taxa de exacerbations. Fins ara, però, no hi ha hagut proves suficients de les comparacions directes entre els dos fàrmacs.

L’anàlisi de Kaplan-Meier del moment de la primera exacerbació mostra que el benefici amb tiotropi en comparació amb salmeterol es va fer evident aproximadament un mes després de l’inici del tractament i es va mantenir durant el període d’estudi d’1 any. Per tant, sembla poc probable que la diferència a favor de tiotropi sigui debuda a la interrupció primerenca del tractament entre els pacients en el grup de salmeterol que no tenien una resposta a aquesta droga. Tiotropi i salmeterol han demostrat reduir la limitació del flux aeri i la hiperinsuflació, i probablement, directa o indirectament, tinguin efecte sobre diversos aspectes del component inflamatori.

El resultats suggereixen que el benefici de tiotropi és independent de l’ús glucocorticoides inhalats.

En general, la incidència d’esdeveniments adversos que condueixen a la interrupció del tractament va ser similar en els tractaments.

En conclusió. En pacients amb MPOC de moderada a molt severa i antecedents d’exacerbacions, tiotropi va ser més eficaç que salmeterol evitant episodis d’exacerbació. Els resultats d’aquest assaig poden proporcionar dades per a l’elecció del tractament broncodilatador d’acció perllongada per al tractament de manteniment de la MPOC.

Anuncis

Quant a xavierpanyart

1967. Metge (Physician). Terrassa (Catalonia)
Aquesta entrada s'ha publicat en Terapèutica i etiquetada amb , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Tiotropium vs Salmeterol en la prevenció d’exacerbacions de la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC)

  1. jm mercade ha dit:

    Hola, fantastic blog darrerament he llegit un article que parlava d’augment de mortalitat amb l’us de tiotropi en concret en un des sistemes d’administracio comercialitzathttp://www.ics.gencat.net/3clics/main.php?page=ArticlePage&id=369, felicitats pel blog,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s