Fàrmacs exclosos del finançament públic.

Darrerament ens arribava la llista de medicaments que el Ministeri de Sanitat ha elaborat com a  esborrany amb 456 medicaments susceptibles de ser exclosos del finançament públic, buscant un estalvi d’aproximadament uns 440 milions.

Es tracta de fàrmacs d’ús comú destinats al tractament de malalties de caràcter lleu, i / o símptomes menors. La mesura cerca també la sostenibilitat que permeti mantenir la capacitat de finançament de teràpies indicades en malalties de caire més greu..

Les especialitats farmacèutiques afectades comprenen antiàcids, laxants, els anomenats “vasodilatadors cerebrals”, antihemorroïdals, antimigranyosos de segona línia, fàrmacs per a la insuficiència venosa, alguns tractaments per a la psoriasi i per a la dermatitis per virus herpes, antiinflamatoris tòpics, ansiolítics, mucolítics, antitussígens,  lubricants oculars, anticongestius nasals i alguns tractaments per a les dislipèmies. Finalment, sembla que la mesura no afectarà els analgèsics de primera línia més habituals (paracetamol i ibuprofè).

En general, el consens sobre el reduït valor terapèutic dels medicaments inclosos en la llista entre els professionals sanitaris, és alt.  De  fet, molts d’aquests professionals ja havien apuntat en nombroses ocasions la conveniència de plantejar el finançament públic d’aquest tipus de fàrmacs. Pot ser, si s’haguessin considerat aquestes recomanacions en el seu moment, no hagués calgut prendre aquesta mesura de forma tan dràstica, amb gran impacte social i coincidint amb una conjuntura socioeconòmica tant desfavorable.

És important considerar que l’exclusió del finançament del fàrmac no suposa que no pugui ser prescrit per un metge si en algun cas pot ser d’utilitat, sinó que seran els pacients els que hauran de satisfer la totalitat del preu de dispensació. Un antiàcid o una crema antihemorroïdal  poden continuar  essent útils davant de símptomes menors que responguin al seu ús.

També és important evitar que la mesura porti a una derivació de la prescripció farmacèutica cap a altres especialitats si finançades que puguin substituir, fins i tot sense una indicació clara, al fàrmac exclòs i produir, paradoxalment, un efecte contrari al desitjat sobre la despesa sanitària.

Us facilitem, a continuació, el document del projecte de resolució i el llistat de medicaments emès pel Ministeri de Sanitat.

Anuncis

Quant a xavierpanyart

1967. Metge (Physician). Terrassa (Catalonia)
Aquesta entrada s'ha publicat en Notícies, Terapèutica i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s