Projecte Google Glass i medicina.

Darrerament, sovint sentim parlar del Projecte Glass, desenvolupat per google i representat principalment per un nou gadget electrònic anomenat Google Glass, un dispositiu portàtil de realitat augmentada en forma d’ulleres que ja són una realitat avui en dia i que s’espera estiguin disponibles per al public en general l’any 2014.

google-glassEl dispositiu inclou connectivitat Wi-Fi i Bluetooth i, pel que sembla, podrà ser compatible amb els sistemes operatius Android i iOS. Disposarà de càmera per captar imatges fotogràfiques o vídeo;  podrà rebre ordres per veu, tant per navegar per les seves funcions com per accedir a tots els continguts de la xarxa;  i una pantalla orientada cap als nostres ulls ens proporcionarà la informació visual necessària.

Amb aquestes característiques, no fa falta molta imaginació per pensar en la gran quantitat d’aplicacions i avantatges que aquestes ulleres poden aportar al públic en general. Ara bé, és en el camp de la salut i la medicina on és impossible que la expectativa de la seva aparició no rebi el nostre interès.

Imaginem:

Un professional sanitari pot consultar la història clínica electrònica i visualitzar les exploracions complementàries durant l’atenció a un pacient. A més a més, en qualsevol moment, pot disposar de la millor evidència científica disponible per responde al problema clínic que se li presenti.

Una unitat d’emergències mèdiques desplaçada per atendre “in situ” un accident pot retransmetre en “streaming” a l’hospital de referència la situació en que ha trobat a la persona accidentada i les actuacions i maniobres realitzades fins a l’arribada al centre sanitari. Durant aquest temps, l’equip receptor s’ha pogut preparar per ser el màxim d’efectiu a l’arribada del pacient. 

Un cirurgià usa les ulleres per captar en viu tots els pasos d’un procediment quirúrgic que, altres professionals o estudiants, podran viure en primera línia i amb totes les explicacions procedents.

Un professional d’infermeria en atenció domiciliària captura imatges de les ferides que esta curant i, amb una ordre de veu, les envia  al metge responsable per comentar la seva evolució i consensuar el millor pla terapèutic per al pacient. En breus moments, rep els comentaris del company i els visualitza en la pantalla de les ulleres.

Durant el reconeixement d’un pacient, el metge pot transmetre a un col·lega els símptomes i signes registrats i sol·licitar la seva col·laboració i ajuda davant els dubtes clínics que puguin sorgir. L’altre professional podrà aportar les seves recomanacions en temps real.

Qualsevol professional de la salut podria consultar a la capçalera del pacient les constants vitals monitoritzades (PA, pols, SatO2 …)

Una infermera consulta i confirma el perfil de pacient i el pla de medicació que està a punt d’administrar a un pacient hospitalitzat millorant, d’aquesta manera les condicions de seguretat per al pacient.

Un fisioterapeuta pot veure en pantalla les sessions anteriors enregistrades amb un pacient i comparar l’actual grau funcional amb l’històric, identificar canvis significatius i avaluar la progressió.

Aquests són només alguns exemples que hem pogut llegir o imaginar i, de ben segur, que sereu capaços d’imaginar-ne molts més.  La tecnologia està canviant la forma de relacionar-nos i d’adaptar-nos a l’entorn, i la medicina no en queda al marge.

Cada cop més, accedir a dades en temps real i mantenir-nos connectats amb el pacient i entre professionals, ens serà de més ajuda per a assolir una atenció mèdica eficient i de qualitat. Possiblement, el metge de família haurà de fer lloc al maletí que des de fa segles l’identifica, al costat del fonendoscopi,  a unes ulleres de realitat augmentada.

Per tot plegat pensem que els professionals de la salut hem d’acceptar aquesta nova realitat i voler ser partícips del canvi. Hem de fer notar a desenvolupadors com Google que avenços  tecnològics com aquest no són només interessants per al món de la família o l’oci, sinó també per ajudar a millorar resultats en entorns professionals com la medicina. En aquest sentit, hem sabut que  l’etiqueta a Twitter ” #ifihadglass ” agrupa comentaris de tota mena  al voltant de Google Glass i on, perquè no, podem fer referència a la utilitat que poden tenir en el camp de la salut.

Anuncis

Quant a xavierpanyart

1967. Metge (Physician). Terrassa (Catalonia)
Aquesta entrada s'ha publicat en Telemedicina i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s