Al·lèrgies Estacionals (Primaverals)

La reacció al·lèrgica es produeix quan substàncies externes al nostre organisme provoquen l’alliberament de substàncies inflamatòries per part de cèl·lules del nostre sistema immunitari. Aquesta reacció immunològica específica de l’organisme cap a una substància normalment inofensiva pot afectar entre el 15 i el 20 % de la població. Generalment les persones que pateixen al·lèrgies són, sovint, sensibles a més d’una substància. Les substàncies associades a aquesta reacció de forma més freqüent són:

 • Pol·len
 • Partícules de la pols
 • Espores de les flors o dels fongs
 • Determinats aliments
 • Goma de làtex
 • Verí dels insectes
 • Medicaments

Especialment en primavera, les persones al·lèrgiques, especialment al pol·len, ho poden passar malament degut a que, sobretot quan les condicions meteorològiques han estat favorables a la tardor i a l’hivern precedents, fan preveure una floració i pol·linització abundants de la vegetació. Aquesta circumstància condicionaria una major quantitat de partícules al·lergogèniques ( partícules capaces de provocar la reacció inflamatòria) a l’ambient i per tant una major resposta de les persones que reaccionen a elles.

Alguns dels tipus de pol·len que habitualment assoleixen major concentració a l’ambient són els procedents del xiprer, al febrer i març; dels pins, pollancres i plataners, al març i a l’abril ; de la morella roquera (parietària), del març a l’agost; de l’alzina, des del març fins al juny; de les gramínies, des del maig al juliol; i del plantatge, de l’abril al juliol. Cal tenir present que aquestes dades poden variar sensiblement en funció de la zona on vivim. De totes les gramínies semblen ser les responsables de la majoria de casos de reaccions d’al·lèrgia.

Els símptomes i signes que podem notar de forma més freqüent afecten al sistema respiratori, rinitis i asma, i a la conjuntiva de l’ull, amb picor, envermelliment i llagrimeig (conjuntivitis al·lèrgica). D’especial rellevància és el tipus d’asma bronquial que empitjora i augmenta la seva severitat en contacte amb aquestes partícules. Cal que aquests pacients segueixin estrictament les recomanacions de tractament indicades pel seu metge.

Algunes informacions atribueixen a l’excés de neteja i de contaminació el que ens fem especialment sensibles a possibles reaccions al·lèrgiques. Pel que fa a la higiene, alguns experts mantenen que amb el seu augment i, com a conseqüència, amb la prevenció de les infeccions, el nostre sistema immunitari “treballa” menys i es fa més sensible a reaccionar contra aquestes substàncies al·lergogèniques. En tot cas, no podem considerar la higiene com un element perjudicial per a la nostra salut, sinó tot el contrari.

En el cas de la contaminació, prenen protagonisme les partícules derivades dels motors de combustió, en especial els diesel, que en combinació amb els nivells de pol·len potencien la reacció al·lèrgica resultant.

Si sabem que som al·lèrgics convé prendre algunes mesures per enfrontar amb els menors riscos possibles les èpoques de l’any més complicades, tot i que és difícil prevenir completament la resposta del nostre cos provocada per agents minúsculs presents en l’ambient que ens envolta:

 • Tenir tancades les finestres de les cases i dels cotxes.
 • Evitar estar massa estona a l’aire lliure a les èpoques de pol·linització, sobretot a primeres hores del matí i a la posta del sol, que és quan hi ha més pol·len en suspensió.
 • Fer us d’humidificadors i condicionadors d’aire amb filtres anti-pol·len.
 • Evitar altres factors irritants com el fum, la pols, els esprais i insecticides.
 • Dutxar-nos i canviar-nos de roba al tornar a casa pot ser beneficiós. El Pol·len es pot acumular al cabell i a la roba.
 • Podem fer servir solucions salines (en forma de preparats existents en les oficines de farmàcia) per netejar la mucosa nasal.

El nostre metge ens podrà recomanar medicaments que ens milloraran els símptomes provocats, com per exemple els antihistamínics, els corticoides en les situacions en que estiguin indicats, i els broncodilatadors en els casos en que existeixi asma bronquial.

L’ús de vacunes desensibilitzants intenta modular la resposta immunològica del nostre cos en front a l’al·lergogen causant de la reacció, disminuint la quantitat i intensitat dels símptomes i intentant evitar la progressió a quadres de major severitat. En tot cas la seva finalitat no és curar l’al·lèrgia. Cal individualitzar cada cas i fer un bon diagnòstic d’identificació de les substàncies que provoquen el quadre al·lèrgic. A major nº de substàncies identificades en una mateixa persona, major dificultat per aconseguir bons resultats amb el tractament.

El millor que podem fer si sospitem que som al·lèrgics a algun agent extern és consultar amb el nostre Metge de Família o infermera. Ells ens aconsellaran la millor actitud en cada cas.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s