Diabetis Mellitus Tipus 2.

La diabetis tipus 2 és una afectació del nostre metabolisme a llarg termini (crònica) caracteritzada per un nivell de glucosa (un tipus de sucre) elevat en la sang. 

En el nostre entorn, la diabetis tipus 2 coneguda afecta al voltant del 8% de la població major de 14 anys. A aquesta xifra hem d’afegir aproximadament un 4% més corresponent als casos  no coneguts per la persona afectada.

Causes de la Diabetis:

En situacions normals, la quantitat de sucre en la sang està controlada una hormona de l’organisme anomenada insulina. La insulina la produeix el pàncrees, una glàndula localitzada a l’abdomen, just darrere l’estómac. Quan el menjar es digereix els nutrients resultants entren en el torrent sanguini. És aleshores quan la insulina ajuda a moure la glucosa de la sang cap a les cèl•lules, on serveix per a produir energia.

Hi ha dos tipus de diabetis: la diabetis tipus 1 i diabetis tipus 2.

La diabetis tipus 1 afecta generalment a persones més joves, freqüentment des de l’edat infantil, i en aquest cas el pàncrees no fabrica insulina, pel que es fa necessari el seu aport extern.

Aquesta revisió se centra en la diabetis tipus 2.

En les persones amb diabetis tipus 2, el pàncrees, tot i que fabriqui insulina, no és capaç de generar la quantitat suficient per a mobilitzar tota la glucosa cap a les cèl•lules. També pot passar que les cèl•lules del cos no responguin correctament a l’acció de la insulina. Això es el que es coneix com resistència a la insulina.

Si vostè està afectat de diabetis tipus 2, és possible que pugui controlar els seus símptomes amb només seguir una dieta i un estil de vida saludables. No obstant això, la diabetis tipus 2 és una malaltia progressiva, i amb el temps pot ser necessari prendre medicaments, generalment d’administració oral, que afavoreixin la fabricació d’insulina o el seu efecte sobre les cèl•lules. En estats molt avançats de la diabetis, quan els medicaments esmentats ja no són prou efectius pel control de la malaltia, pot caler combinar-los o substituir-los per l’administració d’insulina.

La diabetis tipus 2 sovint es troba associada a obesitat, sobre tot en edats més avançades.

Els principals símptomes de la diabetis sense tractament o descompensada són:

 • Sentir molta set.
 • Anar al bany molt sovint, especialment a la nit.
 • Cansament extrem.
 • Pèrdua de pes i pèrdua de massa muscular amb les ganes de menjar habituals o fins i tot augmentades.

Factors que augmenten el risc de patir diabetis:

A més de conèixer que en la diabetis intervenen factors genètics individuals hem de saber que tenen més probabilitats de desenvolupar diabetis tipus 2 les persones amb:

 • Familiars amb diabetis tipus 2.
 • Sobrepès o obesitat.
 • Edat superior a 40 anys d’edat.

Diagnòstic:

La diabetis tipus 2 es diagnostica amb la evaluació del contingut de sucre en la sang i en la orina.

Tenir cura de la diabetis: Una bona cura de la diabetis inclou

Conèixer bé els factors de risc de diabetis tipus 2.

Cal un programa estructurat d’educació per ajudar a totes les persones amb diabetis a portar uns hàbits de vida saludable: alimentació, activitat física, i hàbits saludables.

Informació, atenció i suport a les persones amb diabetis per optimitzar el control del seu sucre a la sang, mantenir una pressió arterial acceptable i minimitzar els factors de risc per desenvolupar complicacions. Inicialment cal intentar-ho assolint l’estil de vida saludable que hem esmentat. Si amb això no hi ha prou, cal plantejar la possibilitat de fer servir tractaments farmacològics.

Identificar i tractar les possibles complicacions, com la detecció de la retinopatia diabètica i la cura dels peus.

Què podem fer per reduir les probabilitats de desenvolupar una diabetis tipus 2 ?

 • Aprimar-nos si tenim sobrepès o obesitat.
 • Fer 30 minuts d’exercici cada dia.
 • No fumar.
 • Mantenir la pressió arterial i els nivells de colesterol sota control.
 • Beure alcohol amb moderació.

Aquests consells són particularment importants per a aquelles persones amb major risc de desenvolupar-la.

Evolució :

Si a llarg termini els nivells de sucre a la sang no es controlen, poden esdevenir molts problemes de salut diferents. La glucosa en sang elevada durant anys i de forma permanent pot danyar els vasos sanguinis, nervis i òrgans del nostre cos. Els nostres ulls, ronyons, cervell i cor són parts del nostre organisme especialment danyats per una diabetis mal controlada al llarg dels anys.

Viure amb la diabetis:

L’autocura de la salut és una part important de la nostra vida diària. Això significa que prenem la responsabilitat de la nostra pròpia salut i benestar amb el suport de els professionals involucrats. L’autocura inclou coses que fer cada dia per mantenir una bona salut física i mental i prevenir malalties o accidents.

L’autocura en persones amb afectacions cròniques de la salut, ben assessorats per professionals sanitaris, fa que puguin viure més temps, tenir menys dolor, menys ansietat, menys fatiga, millor estat d’ànim i, en general, tenir una millor qualitat de vida i ser més actius i independents.

Com que la diabetis tipus 2 és una condició a llarg termini, caldrà un contacte regular amb el seu equip d’atenció mèdica. Una bona relació amb l’equip, especialment d’infermeria, li permetrà analitzar fàcilment els seus símptomes o problemes. L’equip d’atenció primària revisarà periòdicament els seus ulls, peus, sistema nerviós i sistema cardiocircularori .

Enllaços útils:

http://www.adc.cat/
http://www.camfic.cat/CAMFiC/Seccions/Publicacions/Docs/31_diabetis.pdf

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s