La Grip.

Virus de la grip.

La grip o influenza és una malaltia infecciosa que afecta aus i mamífers, causada per un virus de la família Orthomyxoviridae amb tres grups A,B i C. Segons dades de la Wikipèdia, la paraula grip te el seu origen en la francesa grippe que, alhora, ve del suís – alemany grupi (arraulir-se).

En els humans afecta principalment a les vies respiratòries amb febre i tos seca, acompanyant-se habitualment de mal de coll, feblesa, dolors musculars, dolors articulars, mal de cap i mal d’estómac.

La grip es contagia per aerosols generats amb la tos i esternuts, o tan sols amb la parla, carregats de virus procedents de la saliva, secrecions nasals (mucositat) i bronquials. També es pot transmetre pel contacte amb superfícies  o objectes contaminats amb el virus (fomites). La grip afecta més a la població infantil i adults joves, però és més greu en persones amb factors de risc associats. Aquests factors de risc són:

  • Persones de 60 o més anys d’edat.
  • Malalties pulmonars o cardiovasculars cròniques.
  • Malalties cròniques metabòliques (inclosa la diabetis mellitus),
  • Insuficiència renal crònica.
  • Malaltia hepàtica crònica.
  • Persones immunodeprimides.
  • Persones sense melsa.

L’epidèmia de grip és una situació constant cada any que, en la nostra geografia, ens afecta aproximadament durant les darreres setmanes del mes de desembre i els mesos de gener i febrer. No existeix un criteri universal per definir quan estem en epidèmia però, epidemiològicament, al nostre país, en parlem quan la taxa d’infectats es troba entre 100 i 140 casos per 100000 habitants.

Si agafem la grip el més probable és que, en condicions normals, puguem controlar els símptomes i la seva evolució amb mesures d’autocura.  La grip, al igual que altres processos d’origen víric, generalment s’autolimita i es cura en uns dies.

Les persones sense factors de risc,  davant l’aparició dels símptomes poden  començar mesures de caire general com el repòs, la ingesta abundant de líquids i , si el malestar general, el dolor muscular i la febre són presents, fàrmacs com el paracetamol o l’ibuprofè, a les dosis habituals, són molt efectius. Agents de salut importants com les oficines de farmàcia ens poden ajudar a triar el producte adequat.

Els antibiòtics no estan indicats en el tractament de la grip  ja que no tenen cap efecte sobre els virus. No obstant això, en ocasions, i sempre sota la prescripció del metge, poden ser necessaris  per tractar les possibles complicacions de la grip en forma de sobreinfecció per bactèries, especialment de l’aparell respiratori.

Entre tres i cinc dies, la presència d’aquests símptomes es considera normal.

Per altra banda, si patim algun dels factors de risc esmentats o, senzillament, l’evolució dintre d’aquests tres – cinc dies és a empitjorar, hem de consultar al nostre metge de família o infermera. És important, si pertanyeu a algun d’aquests grups de risc, que us vacuneu cada any.

Davant dubtes, que tots podem tenir, una forma àgil de consultar i tranquil·litzar-nos és intentar posar-nos en contacte amb el nostre metge o infermera per telèfon per rebre els primers consells i instruccions.

Vull saber-ne més

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s