L’Hipercolesterolèmia (Colesterol Alt)

De què estem parlant?

El colesterol és una substància grassa (lípid)  molt important per al correcte funcionament de l’organisme. Principalment es produeix al fetge, però una altra part prové d’alguns dels aliments que mengem.

Com és àmpliament conegut, tenir un nivell excessivament alt de greixos en la sang (hiperlipidèmia) pot tenir un efecte nociu en la salut a llarg termini.

Tenir xifres de colesterol elevades, en si mateix, no causa cap símptoma, però representa un risc, quan aquests nivells es mantenen en el temps, per al desenvolupament de malalties de caràcter cardiovascular. El colesterol es  transporta en la sang lligat a proteïnes: les lipoproteïnes. Un tipus, les de baixa densitat (LDL) poden acumular colesterol en les parets de les artèries, si existeix en excés, i provocar la malaltia arterial.

L’acumulació de colesterol en la paret arterial estreny el conducte per on circula la sang, comprometent la bona arribada del fluid als teixits (aterosclerosi). Això és especialment important quan l’òrgan afectat és el cervell, provocant accidents cerebrovasculars; ó el cor, amb l’afectació de les artèries coronàries i l’aparició de malaltia isquèmica cardíaca (angina de pit, infart). Per això és important mantenir uns nivells normals de colesterol a la sang.

A part d’una dieta poc saludable ó fumar (l’acroleïna, un químic trobat en les cigarretes afavoreix l’aparició d’aterosclerosi), factors genètics hereditaris  poden provocar nivells alts de colesterol a la sang, fins i tot independentment de que es faci una dieta saludable amb poc aport de greixos (hipercolesterolèmia familiar).

Com puc disminuir els meus nivells de colesterol?

El primer pas és mantenir una dieta sana i equilibrada. És important mantenir una dieta baixa en aliments amb molt de greix, especialment aquells que els contenen contenen del tipus “saturats”. Cal menjar molta fruita, verdura i cereals.

Altres modificacions en l’estil de vida també són recomanables, com fer exercici de forma regular i abstenir-se de fumar.

Si tot i aquestes mesures no s’aconsegueix reduir el colesterol i el càlcul del seu risc cardiovascular així ho aconsella (aquest càlcul mesura la probabilitat de patir malaltia cardiovascular a llarg termini i te en compte altres variables com l’edat, el sexe i la existència acumulada d’altres riscos com la diabetis, la hipertensió arterial o l’hàbit tabàquic), el seu metge de família pot prescriure fàrmacs per disminuir els nivells de colesterol. Actualment les més utilitzades són les estatines. Sempre s’ha de tenir en compte el risc d’efectes secundaris de les estatines. El benefici de baixar el seu colesterol ha de superar els riscos.

Tenir antecedents de colesterol elevat a la família, el sobrepès, l’obesitat, beure regularment quantitat excessives d’alcohol, patir malalties del ronyó, fetge, ó tiroides  són condicions que també poden augmentar els seus  nivells de colesterol.

Alguns grups ètnics (Índia, Bangladesh, Pakistan, Sri Lanka)  tenen un major risc de colesterol alt en sang.

Com es diagnostica la hipercolesterolèmia:

Els nivells de colesterol es mesuren amb una anàlisi de sang. Aquesta mostra de sang s’utilitza per determinar les diferents fraccions del colesterol i altres greixos : LDL (conegut com colesterol dolent), HDL (conegut com colesterol bo) i triglicèrids (altres substàncies del grup dels greixos) en la seva sang. Per efectuar la prova se li pot demanar que no mengi durant 10-12 hores abans d’aquesta.

Valors per sota de 200 mg/dl indiquen que ens trobem dintre de la normalitat.

Càlcul del Risc Cardiovascular.

Abans hem esmentat la importància de conèixer acuradament el risc cardiovascular que pateix una persona a l’hora de decidir si cal fer un tractament amb medicaments per reduir el colesterol a la sang. El que fem és avaluar el risc de patir un atac cardíac o un vessament cerebral a llarg termini. Per això es te en compte l’edat, el sexe i els antecedents familiars; la proporció dels diferents tipus de colesterol ( LDC – HDL) ; l’IMC (índex de massa corporal), que mesura el pes en relació a la seva alçada; i la presència d’hipertensió i/ó  diabetis junt amb els nivells alta de colesterol. Finalment, l’avaluació conjunta de totes les variables ens indicarà  si existeix un risc alt, moderat o baix de patir una malaltia cardiovascular (malaltia cardíaca o accident cerebrovascular) en els propers 10 anys.

Tractament:

Si vostè ha estat diagnosticat de colesterol alt, el que es recomana inicialment és  fer canvis en la seva dieta, augmentar el seu nivell d’activitat física i evitar el tabac i la ingestió de quantitats elevades d’alcohol,

Després d’uns mesos, si el seu nivell de colesterol no ha baixat i el càlcul del seu risc cardiovascular ho aconsella (risc moderat / alt) es recomana prendre medicaments reductors de colesterol (estatines).

Hi ha diferents tipus de medicaments reductors de colesterol. El seu metge de família el pot assessorar sobre el tipus més adequat de tractament.

Estatines:  Són els més habituals. Bloquegen l’enzim (un tipus de químic) al fetge que ajuda a produir colesterol. En general, s’iniciarà tractament amb la simvastatina.

La niacina:  redueix el colesterol LDL i els triglicèrids i augmenta el HDL. No obstant això, pot causar efectes secundaris de forma freqüent en forma de sufocacions (es posa vermella a la cara), pel que no s’usa comunament. Prendre altes dosis durant molt de temps també pot conduir a dany hepàtic. Vostè hauria de ser capaç d’obtenir la quantitat de niacina que necessita pel consum d’una dieta variada i equilibrada.

L’ezetimibe:  és un medicament que bloqueja l’absorció del colesterol dels aliments i els sucs biliars en els intestins a la sang. Generalment no és tan eficaç com les estatines. Es pot prendre de forma combinada amb estatines si els seus nivells de colesterol no disminueixen prou amb l’estatina sola.

Prevenir el colesterol:

Ajuden a reduir els nivells de colesterol una dieta sana i equilibrada, que sigui baixa en greixos saturats, rica en fruites, hortalisses, cereals i fibra. Fer exercici regular, deixar de fumar i reduir el consum d’alcohol també és recomanable. Demani ajuda al seu centre de salut si està decidit a deixar de fumar.

En els aliments trobem dos tipus de greixos: saturats i insaturats. Cal evitar els aliments rics en greixos saturats: Embotits, talls greixosos de carn, mantega, llards, formatges, pastissos i galetes. També tots aquells aliments que contenen oli de coco o de palma.

Consumir una petita quantitat de greixos insaturats pot ser beneficiós. Els trobem al peix blau (verat, salmó, tonyina), alvocats, nous, oli d’oliva.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s