La Hipertensió Arterial

Definim un estat de tensió arterial elevada quan les nostres xifres superen els 140 mmhg (mil·límetres de mercuri) de pressió sistòlica (màxima) i/o els 90 mmhg de diastòlica (mínima). Aproximadament un 35 % de la població de més de 18 anys pot estar en aquesta situació.

Sovint, aquest estat no provoca cap símptoma a la persona. De fet, considerem que no és un estat de malaltia, sinó un factor de risc per a que a llarg plaç desenvolupem una malaltia del sistema cardiovascular (cor i circulació sanguínia):

  • Malaltia coronària cardíaca Afectant a les arteries que nodreixen el cor. L’infart agut de miocardi n’és un exemple.
  • Accidents cerebrovasculars. Quan les afectades són les artèries del cervell.
  • Malaltia Renal quan les arteries afectades són del runyó.

La pressió sistòlica (màxima) mesura la pressió del fluxe de sang per les nostres artèries en el moment en que el cor impulsa la sang. Pel contrari, la pressió diastòlica ho fa quant el cor s’està relaxant i rep el nou volum de sang per expulsar en el nou batec.

En situacions de tensió arterial elevada, el nostre cor ha de fer un sobreesforç per a bombejar la sang. Amb el temps, aquest sobreesforç mantingut el pot debilitar i fer-lo emmalaltir. Aquest augment de la pressió també pot fer malbé la paret de les nostres artèries fent que es puguin obturar o trencar.

En més del 90 % dels casos la hipertensió no respon a una única causa sinó a tot un plegat de condicions afavoridores (hipertensió essencial). La evidència científica atribueix un paper significatiu a l’estil de vida en l’elevació de les xifres de pressió arterial:

  • Edat.
  • Carències nutricionals.
  • Manca d’activitat física.
  • Consum excessiu d’alcohol.

El tractament inicial inclou, en tot els casos les modificacions de l’estil de vida de la persona (disminuir la quantitat de sal en una dieta sana i equilibrada, fer exercici regularment, evitar el sobrepès i l’obesitat i fer un consum moderat de begudes amb alcohol). En els casos que això no és suficient per al bon control de les xifres de pressió arterial, els fàrmacs poden ajudar a aconseguir-ho.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s